Tono Esteve: “Estem a l’espera de vore com conclou el desenvolupament d’aquest carril però, com la majoria de les colivenques i colivencs, creiem necessària certa informació al respecte vista la “mala pinta” que té fins al moment”

Compromís per Onil presentà al darrer plenari una ronda de preguntes relacionades amb el conflictiu carril bici que ha aparegut al poble i que ha creat una gran divisió entre l’equip de govern i la resta de ciutadanes i ciutadans.

Des del començament d’aquest carril, hem seguit amb estupefacció cada feta i desfeta produïda. Ha anat sorprenent-nos com un dia pintaven una ratlla i al dia següent estava esborrada, com un dia eliminaven aparcament i al poc temps, per clamor popular, tornava a sorgir com si d’un nyap desastrós es tractara. I és que la política no és un joc, un “ordene i mane”, un capritx. La política, com més d’una vegada hem remarcat a l’equip de govern actual, ha de nàixer de la participació i la transparència amb la finalitat d’arribar a propostes consensuades i finalment votades entre tots. Perquè d’eixa manera, tothom es corresponsabilitza de les decisions, tant si són bones com si finalment acaben sent roïnes i, també decideix on van els seus diners, ja que aquest carril ens ha costat ja 6.000€” declara el regidor de Compromís.

El representant d’aquesta cooperativa política segueix “Sabem que l’ajuntament amb el cap de la policia local, han presentat un “bàndol” i ha assistit a diversos programes per tal d’intentar explicar aquesta ocurrència que han anomenat com “carril multideporte”. Dir que aquesta idea del multiesport i el tipus de carril fet, van totalment desencaminats amb l’essència dels carrils bici, els quals es crearen amb la idea de millorar la seguretat dels ciclistes. El que s’ha fet a Onil, es coneix com a “via no segregada” i són molts els estudis que demostren que, malgrat la percepció generalitzada de seguretat que ofereixen, augmenten de fet el perill per als ciclistes en alguns encreuaments, al que hi ha que sumar la intenció de convivència amb els demés esports.

“A més a més, per si fóra poc, pel que hem pogut trobar en la poca normativa i les recomanacions que hi ha, certs punts del carril bici no acompleixen els mínims recomanats. És un exemple el que fins al moment es pot observar al Carrer Rafael Altamira on, l’amplària oscil·la els 90 cm i les recomanacions parlen de 150-250 centímetres d’amplària segons siga d’una o dues direccions, al que cal afegir una separació d’uns 80cm amb els aparcaments que permeten l’obertura de les portes sense perill al ciclista. També destacar la innecessitat del traçat enfront de l’ermita de la Verge, zona per als vianants, on destaca la lletgesa del carril en aquest bonic entorn.” remarca Esteve.

El regidor dels ecovalencianistes conclou “Aquests són els motius pels quals presentem les preguntes citades avall. El poble vol saber què meneja al nostre ajuntament, vol ser partícip en la institució local, perquè tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres, perquè Onil creu i aposta per la política de baix cap a dalt tal com ha demostrat aquests dies.

-Quins criteris s’han seguit per tal de fer el carril bici que ha aparegut al nostre poble?

-S’ha demanat algun estudi?

-Ha hagut demanda per part dels veïns o simplement ha sigut cosa feta de l’ajuntament?

-Com es pensen suplir els aparcaments que han desaparegut amb la creació d’aquest carril?

-Quin serà el cost total?

-Es pensa expandir aquesta creació a més zones del poble?

*Diferents recomanacions consultades:
manual-dgt-2000-disec3b1o
catala_tcm33-46021
U0528796
http://es.scribd.com/doc/194826727/Recomendaciones-para-el-proyecto-de-vias-ciclistas