Compromís per Onil reivindica un major suport i foment del valencià a la població

Tono Esteve: “L’Administració local està obligada a garantir la normalització lingüística, atorgar especial respecte i protecció al valencià, i estendre’n l’ús en tots els àmbits socials, a fi de superar la desigualtat que encara existix respecte del castellà.”

Compromís per Onil, aprofitant la pròxima celebració de la XXVIIa Trobada d’Escoles en Valencià a la localitat colivenca, en la qual animen a participar, vol posar de manifest la precària consciència lingüística que ve mostrant el Govern Local durant els darrers anys.

Segons paraules del regidor valencianista “dia rere dia podem comprovar com a un municipi de predomini lingüístic valencianoparlant, molts rètols, comunicacions, bàndols i documents públics continuen estant només en castellà. En aquest sentit, recordem que el Síndic de Greuges ja ha advertit a molts altres municipis pels incompliments reiterats de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

A aquestes deficiències, Esteve afegeix que “a hores d’ara no existeix a Onil una programació cultural i periòdica en valencià, ni tan sols una oferta de cursos formatius que facilite a la població un millor coneixement de la seua llengua. Cal assumir que l’acció municipal es fa més necessària que mai en uns moments d’atacs constants a la llengua mitjançant la supressió de línies o el tancament d’un altaveu del valencià com era Ràdio Televisió Valenciana.

El reconeixement al plurilingüisme de la nostra població s’inicia des del respecte i suport a la llengua pròpia. Hem de fer entendre tots plegats que el valencià és una eina d’utilitat i de futur, que més enllà de suposar cap obstacle, respon a una identitat col·lectiva heretada que facilita la cohesió i integració al poble d’Onil.” assevera Tono Esteve.

Per últim, la formació ecovalencianista ha presentat per al proper plenari una moció de condemna a les agressions efectuades per grupúscles antivalencians d’extrema dreta cap a menors en el marc de la darrera Trobada d’Escoles en Valencià de Benirredrà (la Safor). Així mateix, la proposta demana que s’inste a la Delegació del Govern a realitzar investigacions per tal d’evitar que, una vegada més, aquests fets lamentables queden impunes.

Pel que fa a recent abdicació del rei

“L’abdicació del rei produix un buit legal a l’article 57 de la Constitució espanyola, el qual consagra l’herència com l’únic mecanisme de transmissió, l’origen de la qual únicament pot donar-se mortis causa. Vist aquest buit, hem presentat una moció amb intenció que l’ajuntament d’Onil inste el Govern de l’estat a impulsar un referèndum perquè de manera lliure i directa la ciutadania puga decidir tots els càrrecs públics i institucionals, inclòs el cap de l’estat. D’aquesta manera, aconseguirem aprofundir en la democratització de l’Estat espanyol i garantir el principi d’igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes.” declara el regidor de Compromís.

Exemples:

ExempleDocumentsContenidor

Cartell trobades:

CartellTrobades

 

Arxivat en: Cultura i Educació, General, Moviments Socials, Patrimoni i història

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *